Dobre stvari

5 razloga da odmah počnete da učite strani jezik

Učenje stranih jezika se oduvek smatralo baukom, bilo da ste u školi ili ste odavno izašli iz nje. Postoji mnogo razloga zašto odrasli uče strane jezike danas, od posla koji ih možda čeka u inostranstvu do želje da jednostavno nađu nešto čime će okupirati svoje slobodno vreme.

Međutim, kada se prevaziđe mentalna barijera koju mnogi od nas osete čak i kada samo pomisle na učenje nekog stranog jezika, lako je shvatiti zašto bi ovo zapravo mogla da bude vrlo dobra odluka. Strani jezici nas održavaju mladim, podstiču našu kreativnost i pomažu nam da upoznamo nove prijatelje, i zato vam sada predstavljamo pet najbitnijih razloga zašto je upravo ovo stvar koju trebate da uradite što pre.

Novi hobi

Samo zato što većina ljudi verovatno radi od jutra do sutra, to ne znači da im ne treba neki hobi i nešto što će ih opustiti i pokazati im da postoji još nešto u životu sem posla. Učenje stranog jezika se obično odvija dva puta nedeljno, u terminima od po devedeset minuta, i to najčešće u popodnevnim ili večernjim terminima, što znači da oni neće previše uticati na vaše slobodno vreme, a ni na vaš posao, u koje god doba dana da radite. Štaviše, ova obaveza će vam pomoći da bolje organizujete svoje slobodne aktivnosti, pronađete novi hobi koji će vas okupirati, i da razvijate svoje vijuge – uostalom, učenje jezika i jeste jedan od najboljih načina da razvijate svoj intelekt.

Devojka cita knjigu

Novi ljudi

Koliko god godina da imate – sem ukoliko, naravno, niste srednjoškolac ili student okružen gomilom prijatelja – velike su šanse da je broj osoba koje su vam bliske niži nego što je bio kada ste bili mlađi. Zato je uvek dobro pronaći nove ljude sa kojima možete da se družite. Naravno, to ne znači da ćete na časovima stranog jezika pronaći svog novog najboljeg prijatelja ili srodnu dušu, ali nikada se ne zna. Zato je dobro izaći iz kuće, makar dva puta nedeljno, i pronaći nove prijatelje uz koje će učenje stranog jezika postati lakše i zanimljivije.

Nove kulture

Svi mi pretpostavljamo da znamo sve o svetu oko sebe i ljudima iz naše neposredne blizine, ali  koliko znamo o drugim kulturama i stranim zemljama? Nažalost, verovatno ne previše, ali se i ovo može promeniti ukoliko se odlučimo da upišemo kurs stranog jezika. Učenje bilo kog jezika podrazumeva i usvajanje velike količine znanja o svim zemljama u kojima se taj jezik danas govori. Upravo zato ako upišete, na primer, kvalitetan kurs nemačkog jezika, možete očekivati da ćete saznati više o običajima, narodima i svakodnevici Nemačke, Švajcarske i Austrije nego što ste mogli da pretpostavite.

Nova putovanja

Jedna od stvari koje se uvek pominju kada se priča o stranim jezicima jeste da nema baš previše smisla učiti ih ukoliko nećete otići u zemlju gde se oni govore i zaista ih upotrebiti u govoru sa ljudima koji tamo žive. Ali, ono što se manje pominje jeste činjenica da će vas učenje jezika i bilo kakav nivo znanja osloboditi kada se nađete u stranoj zemlji, i da ćete početi da pričate jezik koji učite slobodnije nego ikada ranije. Ovako ćete zapravo učenjem jezika sebi dati ideje za nova putovanja, i nikada se više nećete bojati da komunicirate sa strancima na tim putovanjima.

Nove mentalne vežbe

Kada stignete u određene godine, mozak počinje da radi sporije nego ranije, što znači da se svako od nas suočava sa sve više i više problema sa pamćenjem. Nažalost, ovo je uobičajena posledica starenja, i ne postoji mnogo toga što možete da uradite da biste to sprečili. Međutim, dok učite strani jezik, vi efektivno sprečavate starenje, vežbate svoje vijuge i navodite mozak na dodatnu mentalnu aktivnost, čime možda čak možete i da sprečite pojavu raznih oboljenja koja usporavaju vaš tok misli i brzinu govora.

Kao što vidite, učenje stranog jezika danas više nije bauk, niti bi to trebalo da bude u budućnosti – u pitanju je samo još jedna veština koju možete savladati u kraćem ili dužem vremenskom roku, u zavisnosti od vaših obaveza, slobodnog vremena i motivacije sa kojom pristupate ovoj ideji. U pitanju je nešto što će pozitivno uticati na vaše mentalno zdravlje, fizičku spremu, socijalnu anksioznost i položaj u društvu, tako da je u pitanju aktivnosti koje je zaista korisna na toliko mnogo nivoa.

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke