Dobre stvari

5 preparata za svakodnevnu negu lica

Serumi za lice

Čemu svakodnevna nega lica? Evo odgovora!

Lice je prvo što vidimo na drugoj osobi i prvo što drugi vide na nama. Sigurno želite da ono bude zdravo i lepo, zar ne? 

Da bi to postigli licu je potrebno pružiti svakodnevnu negu uz pomoć odgovarajućih kozmetičkih preparata. Njihova uloga je da štite kožu, da je obnavljaju, hidriraju i samim tim je čine lepom i zdravom. 

Evo 5 preparata koji su nam svaki dan potrebni.

Dnevna krema za lice

Dnevnu negu lica praktikuje većina žena, a sve je više i muškaraca koji vode računa o ovom aspektu. To je za svaku pohvalu, jer koža ne zna za pol. 

Koža na licu tokom dana  izložena je  raznim uticajima, kako dobrim tako i lošim poput UV zračenja, raznih zagađenja i bakterija. Da bi odolela svemu tome potrebno je da njena struktura bude zdrava i jaka, a to se postiže upravo odgovarajućom negom. Izbor kvalitetne kreme je od ključne važnosti. 

A kako odabrati pravu kremu? 

Odgovarajuća dnevna krema mora da:

-odgovara vašem tipu kože

-štiti kožu od štetnih uticaja

-ne začepljuje pore

-hidrira

-trebalo bi da se lepo apsorbuje i ne ostavlja tragove

Jednostavnim jezikom rečeno, krema za dnevnu negu lica bi trebala vašu kožu da učini zdravom, lepom i zaštićenom. Svaki dan je važan, kako vama tako i vašoj koži. Zato ne zaboravljajte na dnevnu negu lica, jer koža itekako pamti.

Preparati za čišćenje lica

Za efikasno čišćenje lica, voda nije dovoljna!

Umivanje vodom i sapunom ne samo da nije dovoljno za čišćenje lica, već može naneti više štete nego koristi ukoliko ne vodite računa o tome koji sapun koristite. Neodgovarajući sapuni mogu oštetiti kožnu barijeru, a kada dođe do toga, koža je podložnija oštećenjima i štetnim uticajima. 

Adekvatno čišćenje lica mora biti prvi korak kada je svakodnevna nega u pitanju. Kao što je mnogima prva jutarnja kafa ritual koji se ne preskače, isto bi trebalo raditi i sa čišćenjem lica. Ovim postupkom ćete ukloniti svu nakupljenu prljavštinu čak iako vam se čini da vam je lice čisto. Preparatima za čišćenje lica skida se znoj i sebum. Na taj način ste sigurni da je vaše lice čisto i spremno za naredne korake kada je nega u pitanju jer će tako bolje apsorbovati ostale preparate poput krema i šminke.

Za čišćenje lica uglavnom se koristi mleko za lice ili gel. U zavisnosti od vašeg tipa kože birajte proizvod koji neće isušiti kožu, odnosno koji će po svom sastavu odgovarati stanju vaše kože. Ukoliko je koža osetljiva i sklona aknama onda vam savetujemo dodatni oprez  prilikom kupovine ovih preparata. 

Neko osnovno pravilo je da suvoj koži treba mleko za čišćenje jer ono neće dodatno poremetiti stanje kože, dok su gelovi namenjeni ostalim tipovima kože. 

Ovo  su neke opšte smernice, a svaki preparat se razlikuje po svom sastavu pa ga treba kupovati sa oprezom i najbolje uz nadzor stručnog lica, odnosno dermatologa. 

Preparati za skidanje šminke

Volite da se šminkate? Onda ovaj korak nikako ne preskačite!

Šminkanje je ok, ukoliko vodite računa o kvalitetu šminke i svakodnevnoj nezi lica. Naravno da na poslu i tokom celodnevnih aktivnosti želite da izgledate lepo i možda šminkom sakrijete nesavršenosti, ali kada dođe noć, onda je vreme da se maske skinu. 

Šalu na stranu, ali tako je. 

Kada odlazite na spavanje da bi se odmorili, isto to pružite i svojoj koži. I vaša koža je zaslužila da se tokom noći odmara od slojeva šminke koja joj neretko začepi pore pa ne može disati ili uzrokuje iritacije. Osim toga, neadekvatno skidanje šminke može uticati na to da koža izgubi na svojoj lepoti. Neretko se pre vremena pojave bore i mnogo ozbiljniji zdravstveni problemi, ako se šminka ne skida redovno i  na odgovarajući način.

Ove negativne posledice možete da izbegnete  preparatima za skidanje šminke koji su naširoko dostupni na tržištu. 

Da bi odabrali pravi preparat prvo i osnovno je da znate svoj tip kože. Ukoliko je tako, onda sledeće na šta obraćate pažnju jeste da preparat ne sadrži alkohol. Ukoliko sadrži alkohol, može doći do isušivanja i iritiranja kože, a to sigurno ne želite. 

Najpreporučljiviji preparati za skidanje šminke su micelarna voda i mleko za skidanje šminke. 

  • Micelarna voda je odličan način da se šminka skine na bezbedan način jer je potpuno bezbedna za upotrebu.
  •  Mleko za ovu namenu takođe je preporučljivo jer ne sadrži agresivne sastojke i vrlo efikasno uklanja šminku pogotovo šminku sa očiju poput maskare i ajlajnera.

Koji ćete preparat kupiti zavisi od vaših ličnih potreba, važno je samo da ne zaboravite na ovaj korak u nezi lica. 

Žena istiskuje serum na prst

Noćna krema

Noć je vreme za odmor i regeneraciju kako celog organizma tako i kože. Da bi se koža što bolje regenerisala tokom noći, potrebna joj je odgovarajuća nega. 

Za tu namenu kupite kremu koja odgovara vašem tipu kože, koja će kožu dovoljno hidrirati i regenerisati tokom spavanja. Ukoliko ste u  zrelijim godinama onda birajte kremu koja će podmladiti vašu kožu i ispeglati bore. 

Moramo se osvrnuti na odlazak kod dermatologa, jer će vam stručno lice ipak dati najbolje savete i vašu noćnu negu prilagoditi potrebama vaše kože. 

Preparati za zaštitu od sunca

Obzirom da su sunčevi zraci sve opasniji po našu kožu, svakodnevna nega mora da obuhvati i ovaj segment. Ovo se posebno odnosi na topliji deo godine kada ima sve više sunca, a kada dođe leto ovo se nikako ne sme zaboraviti.

Štitite svoje lice odgovarajućim preparatima koji neće dozvoliti da sunčevi zraci oštete vašu kožu, dovedu do opekotina, mrlja na licu ili preranog starenja kože. 

Ovaj deo nege nekada se može postići kupovinom odgovarajuće dnevne kreme koja u sebi sadrži SPF faktor, čija je funkcija da pruža zaštitu od sunca. Ukoliko dnevna krema koja odgovara vašem tipu kože ne sadrži SPF faktor, potrebno je da zaštitu nanesete zasebno, u vidu posebnog preparata. Kako i na koji način da kombinujete ova dva proizvoda najbolje i najsigurnije je da pitate svog dermatologa. 

Kreme koje su namenjene zaštiti lica od UV zračenja prilagođene su tipu kože i njihov zaštitini faktor se razlikuje. Prilikom kupovine ovih krema u obzir treba uzeti zdravstveno stanje vaše kože, da li na njoj ima akni, ožiljaka ili drugih promena. Zatim obraittie pažnju kakav ten imate jer su kreme prilagođene i ovom aspektu. 

U obzir uzmite i godišnje doba za koje kupujete kremu i koliko vremena provodite na direktnom suncu. Nećete uzimati isti faktor zaštite tokom prolećnih i letnjih dana. Mnogo je detalja o kojima treba voditi računa ako se koža želi zaštititi na pravi način. Zato vam savet stručnjaka može biti vrlo značajan, pogotovo ako ove preparate po prvi put počinjete koristiti, a leto je pravo vreme za tu odluku. 

Kada na ovaj način zaštitite svoje lice, možete biti sigurni da vam sunce neće naškoditi tokom obavljanja svakodnevnih aktivnosti, ali za svaki slučaj se držite hladovine.  

Biti negovan zahteva vreme i malo znanja. Sada kada znate najvažnije nema izgovora da preskačete preporučene korake u nezi lica i izgledate savršeno. 

Najnoviji tekstovi

Posao

Načini da unapredite bezbednost na radnom mestu

Sigurno radno okruženje treba da bude jedan od prioriteta svake kompanije. Kada je zaštita na radnom mestu na visokom nivou, …

Dobre stvariLifestyle

Kako zaštititi nameštaj prilikom selidbe i transporta?

Selidbe su sastavni deo života, to znaju oni koji nemaju još uvek svoj sopstveni dom. U takvim situacijama selidba uopšte …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke