Dobre stvari

5 nacina na unapredite zadovoljstvo zaposlenih

Zadovoljstvo zaposlenih utiče na kvalitet posla, samim tim i na njegovo izvršenje. Zato je veoma bitno pobrinuti se da su zaposleni zadovoljni kako bi poslodavac bio siguran da će međuljudski odnosi i saradnja među radnicima biti na najvišem nivou. Bilo da je u pitanju mala kompanija sa malim brojem zaposlenih, ili velika korporacija, potrebno je povremeno povesti računa o zaposlenima kako bi se izgradilo pozitivno okruženje za rad. Radna atmosfera ima značajan uticaj na rad i produktivnost te je podsticanje stvaranja zdrave sredine jako bitno za zaposlene.

Zaposleni na radnom mestu

Poboljšajte komunikaciju

Jako je bitno da uključite svoje zaposlene u proces rada firme kao i da ih upućujete u sve promene. Blagovremena obaveštenja o bitnm projektima, novim klijentima i upoznavanje sa velikim i malim promenama, pokazaće vašim zaposlenima da ih cenite. Takođe, pitajte ih za mišljenje jer su oni ti koji rade veći deo poslova i njihovo znanje i kritike mogu da budu važni u donošenju nekih odluka. Organizujte sastanke gde će zaposleni u različitim sektorima pomagati jedni drugima u rešavanju problema. Ovakav vid problematike se može pokazati kao jako koristan jer će poboljšati komunikaciju, ali i omogućiti da se brže dođe do rešenja problema.

Pohvale su jako bitne

Iako vi znate da vaši zaposleni obavljaju jako dobar i kvalitetan posao, lepa reč od rukovodećih ume da bude jako podsticajna. Ukoliko imate vremena, organizujte povremene sastanke sa zaposlenima i saslušajte šta imaju da kažu povodom svog posla u prethodnom periodu. Potrudite se da za sastanak napravite listu stvari koje je zaposleni radio dobro i dajte im priliku da obrazlože neke ideje o svojoj poziciji u narednom periodu. Ovo će im pokazati da ste upućeni u njihov rad i da im verujete da će i dalje nastaviti da rade posao na isti način. Pored toga, ovo je i odličan način da im ulijete dozu samopouzdanja i energije i pokažete da cenite njihov trud.

Unapredite njihovo znanje

U kojoj god branši da se nalazi vaš posao, obuka i usavršavanje zaposlenih moraju da predstavljaju bitnu stavku. Upoznavanje sa raznim programima i unapređivanje rada na računaru jedan su od najboljih načina da poboljšate kvalitet rada svojih zaposlenih. Pored toga, znanje stranih jezika se pokazalo korisnim, bilo da imate strane klijente ili ne. To može da pomogne vašim zaposlenima da čitaju literaturu na stranom jeziku i tako dođu do nekih novih saznanja iz oblasti kojom se bave. Pošaljite vaše radnike na kurs koji nudi škola engleskog jezika čime ćete im pokazati da ste spremni da ulažete u njihovo znanje. Ovo će učvrstiti međuljudske odnose jer će zaposleni imati priliku da provode vreme zajedno i trude se da savladaju neke nove stvari.

Ocena zadovoljnih zaposlenih

Organizujte druženja

Tim bilding druženja su u poslednjih nekoliko godina nezaobilazna stavka u svakoj firmi. Ovo daje priliku svima koji rade u firmi da se bolje upoznaju, opuste i druže van kancelarije. Pronađite nekoliko aktivnosti za koje mislite da će biti zanimljive svima u firmi i uključite sve ljude u glasanje kako biste odabrali najbolju od ponuđenih. Ukoliko poznajete hobije zaposlenih, bazirajte svoj najuži izbor upravo na tim aktivnostima i tako omogućite svima da pokažu šta vole da rade u slobodno vreme. Ove aktivnosti se uglavnom svode na druženje i upoznavanje tako da obratite pažnju da odaberete one koje će podsticati timski duh i rad kako bi sve ovo imalo smisla.

Radno okruženje

Jedan od bitnih kriterijuma za zadovoljstvo zaposlenih je radno okruženje i osećaj sigurnosti koji svaki radnik treba da poseduje. Previše sterilna radna mesta mogu da imaju loš uticaj na radnu atmosferu i stvore zasićenost mnogo pre vremena. Uključite radnike u sređivanje radnog okruženja, dopustite im da odaberu predmete koji će da ih okružuju, dopustite im da donesu nešto svoje kako bi se osećali malo prijatnije na svom radnom mestu. Stvaranje pozitivne atmosfere će doprineti i boljim odnosima među zaposlenima ali i prijatniju podlogu za rad kako bi svi radili u dobrim uslovima. Vodite računa da obezbedite zaposlenima prostoriju za ručak kako bi mogli da imaju kvalitetetnu pauzu i nesmetano naprave predah od posla.

Potrebno je samo malo truda i pažnje i kvalitet rada i međuljudski odnosi u vašoj firmi se mogu popraviti. Ne zaboravite da ove stavke utiču i na kvalitet poslovanja vaše firme kao i količinu posla koju će vaši zaposleni moći da obave u toku jednog meseca.

Najnoviji tekstovi

Lepota

Pravilna nega kože – preporuka dermatologa

Kada je u pitanju pravilna nega kože, potrošače poprilično zbunjuju svi dostupni tretmani i mnoštvo preparata različitih brendova prisutnih na …

Dobre stvari

Kako izabrati mesto za svadbu?

Jedna od najvažnijih odluka koju morate da donesete prilikom planiranja svadbe jeste odabir prave sale. Bajkovito i svečano okruženje je …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke