Dobre stvari

5 korisnih saveta da vaš dom učinite sigurnijim mestom

Kupovina i useljavanje u novi dom je uzbudljiva prekretnica za vas i vašu porodicu. Uređivanje i dekorisanje nove kuće je definitivno zabavnije od preuzimanja mera bezbednosti, ali ono na šta morate obratiti pažnju jeste da su provale u današnje vreme veoma česte. Zato sigurnost vaše imovine i vaše porodice treba da bude jedan od glavnih prioriteta.

Osim uživanja u dvorištu, roštilja na otvorenom ili košenja i održavanja travnjaka, koliko često zaista obraćate pažnju na spoljašnost svog doma? Ovo je prvo mesto odakle treba započeti inspekciju i utvrditi kako štititi čitav vaš posed od provale.Prošetajte oko kuće i pokušajte da pronađete slabe tačke. Mislite kao provalnik. Potražite sve lako pristupne tačke, niske prozore, otključana vrata ili visoko grmlje iza kojeg biste se mogli sakriti, razmislite da li je obezbeđena vaša ograda za dvorište.

Biti žrtva provale jedno je veoma traumatično iskustvo. Svi mi želimo da se osećamo sigurno i bezbedno kada smo kod kuće. Obezbeđenje spoljašnjosti vašeg doma je prva linija odbrane od provala. Iako je instaliranje sigurnosnog sistema jedan od načina da to učinite, postoje i drugi koraci za podizanje bezbednosti na viši nivo.

Na koje sve načine možete zaštiti svoj dom od provalnika? U nastavku teksta pročitajte nekoliko korisnih saveta koji će vam pomoći da vaš dom učinite sigurnijim mestom.

#1 Osigurajte vrata i prozore

Vlasnici kuća nisu uvek skoncentrisani na to da im vrata i prozori budu obezbeđeni i zaključani.  A upravo su vrata i prozori najčešća ulazna mesta za provalnike. Stručnjaci za bezbednost veruju da čak 80% provala se događa preko vrata i prozora.

Pregledajte sva vaša spoljna vrata da bi ste bili sigurni da su okviri vrata čvrsti, da su šarke zaštićene, nadogradite vrata pametnim bravama, povećajte sigurnost video zvonom i interfonom. Ako želite još veći stepen bezbednosti, iskoristite prednosti inovativnih tehnologija – dodajte senzor za vrata ili senzor za lomljenje stakla. Senzori će vas putem mobilne aplikacije upozoriti u realnom vremenu ako su vrata obijena ili ako su polomljena prozorska stakla, a oglasiće se i alarm koji će dodatno uplašiti lopove.

#2 Postavite rasvetu u dvorištu

Vandali, provalnici i drugi kriminalci ne vole da budu u centru pažnje. Držite loše momke podalje od vaše kuće uz obilnu spoljnu rasvetu. Postavite osvetljenje oko prednjeg i zadnjeg dvorišta, duž putanja, u blizini garaže i drugih objekata na otvorenom. Možete ako želite da postavite rasvet i u okviru same ograde za dvorište – cena ovakve investicije neće značajno uticati na vaš budžet ali će dodatno doprineti sigurnosti vašeg doma.

Koristite led lampe sa senzorima za detekciju pokretan. Senzorna svetla se uključuju uvek kada detektuju bilo kakvo kretanje, što predstavlja odličan način za povećanje vaše bezbednosti, i kada ste kod kuće ali i kada niste. Uštedite energiju sa solarnim lampama ili postavljanjem spoljnih sijalica sa tajermom.

#3 Instalirajte sigurnosne kamere

Verovatno ste već imali prilike da pročitate u novinama ili na internetu kako su provalnici uhvaćeni na snimcima sigurnosnih kamera. Ovo je bezbednosno rešenje koje istovremeno deluje preventivno, jer svaki kriminalac će odustati ako primeti kameru, ali i tako što prikuplja dokaze u slučaju učinjene provele i nanete štete.

Vlasnici nekretnina imaju dve opcije – možete instalirati sigurnosne kamere koje su deo kompletnog kućnog sistema video nadzora, ili možete koristiti kamere koje rade samostalno. Bez obzira ze koji tip kamera se opredelite, preporučujemo vam da koristite ip kamere koje imaju mogućnost povezivanja sa mobilnom aplikacijom, tako da možete da vršite monitoring u realnom vremenu i sa bilo kog mesta.

Obratite pažnju i na ostale važne funkcije koje bi sigurnosna kamera trebala da poseduje: detektovanje pokrete, mogućnost noćnog snimanja, dvosmerni audio, lokalno ili cloud skladištenje zabeleženih video zapisa, kućište otporno na vremenske uslove za spoljne kamer…

#4 Nabavite psa

Da, ozbiljni smo. Osim što ćete steći vernog prijatelja, koji će u vašu porodicu uneti dodatnu živost i radost, pas će biti čuvar vašeg poseda i samim tim podići nivo sigurnosti za čitavu porodicu. Njegov lavež biće jasan znak da je neko na vašoj kapiji ili na ulaznim vratima kuće.

Zavisno od rase, samo njegovo prisustvo može biti dovoljno da odvrati potencijalnog provalnika. Čak i postavljanje znaka upozorenja „Čuvaj se psa!“ može učiniti da lopovi dobro razmisle pre nego što se odluče da posete vaše dvorište i vaš dom.

#5 Postavite automatizovani sigurnosni sistem

Vaš novi dom svakako treba da ima neki oblik bezbednosnog sistema, bilo da je osnovni sistem ili onaj koji dolazi sa profesionalnim nadzorom i Smart Home automatizacijom kuće. Danas postoji mnogobrojne mogućnosti za pojačanu kućnu bezbednost za svaki budžet i svaki nivo zaštite. Da bi ste izabrali sistem koji najbolje odgovara vašim potrebama, morate prvo uraditi procenu. Za to je najbolje angažovati pouzdanu bezbednosnu agenciju.

Umesto zaključka

Koristite ove savete da biste započeli sa procesom podizanja bezbednosti u vašoj kući. I opustite se – ne morate odraditi sve odjednom.

Identifikujte koje su vam strategije najvažnije i napravite plan za kasnije unapređenje i nadogradnju. Svesnost potencijalnih bezbednosnih rizika i preduzimanje konkretnih koraka najbolji su način da sačuvate svoj dom i voljene osobe bezbednim.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvari

Kako osigurati svaki kutak vaše banke?

U današnjem svetu, zaštita bankarskih institucija postaje sve složenija i važnija. Banke su neizbežno na meti kriminalaca zbog velikih količina ...
Dobre stvari

Podovi – svet tekstura i materijala koji pleni kvalitetom

Važan element uređenja svakog prostora, bilo da je u pitanju enterijer, ili eksterijer poput bašte, terase, balkona i dvorišta oko ...
Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.