Dobre stvari

5 egzotičnih jela koja na putu oko sveta morate probati

Pravi gurmani obožavaju da putuju, a na to gledaju kao na priliku da uživaju u tradicionalnim jelima različitih kultura i zemalja. Ono što je za domaćine tradicionalno jelo, za turiste je zapravo vrlo egzotično.

Raznolikost kuhinja različitih zemalja određuje više faktora, a jedan od njih je geografska lokacija. Ukoliko mesto izlazi na more, u kuhinji te zemlje sigurno će se naći puno morskih plodova spremljenih na mnogo različitih načina. Isto tako, u jelovniku mesta koje se nalazi na planini sigurno će biti dobra ponuda mlečnih proizvoda i povrća.

Vremenom, kuvari su naučili da namirnice kojih je puno na njihovoj lokaciji, iskombinuju i spremaju na puno različitih načina čiji je rezultat izuzetno ukusno i zanimljivo jelo. U nastavku teksta pročitaćete koja su to jela koja na putu oko sveta morate probati, a ukoliko uporedno nastavite da koristite vaš preparat za mršavljenje , od ovih jela se nećete ni ugojiti.

Spanski gaspaco

  1. Španski gaspačo

Ukoliko putujete Evropom, Španija će sigurno biti jedna od stanica na kojima ćete se zadržati. Probajte gaspačo, hladnu supu od paradajza, tipičnu za Španiju. Topla mediteranska klima Španije inspirisala je kuvare da od supe naprave pravo letnje osveženje, koje će i utoliti glad. Na visokim temperaturama našem telu je potrebno lako jelo, koje će nam utoliti glad, a i osvežiti nas. Gaspačo je odgovor Španaca na ovaj zahtev.

Ova supa pravi se od paradajza, zelene paprike, belog luka i starog hleba koji se prethodno potopi u vodu, sirće i maslinovo ulje, pa onda doda u supu. Gaspačo se može jesti sam, u ovom osnovnom obliku, a u njega se mogu dodati i iseckano kuvano jaje ili odlična španska pršuta.

  2. Živa hobotnica na tanjiru – specijalitet iz Južne Koreje

U Seulu, glavnom gradu Južne Koreje, ovo je jedno od najnaručivanijih jela u restoranima. Svaki kuvar živu hobotnicu poslužiće na svoj način. Ona može da se servira sveže iseckana na komade koji se i dalje mrdaju, a oni hrabriji mogu da dobiju i celu živu hobotnicu posluženu u loncu. Ovo jelo zove se sannakji i kod mnogih gurmana nalazi se na spisku  “probati pre nego što umrem”.

 3. Istočni kari

U istočnom delu sveta, stanovnici skoro svake zemlje svoje obroke ne mogu ni da zamisle bez karija. Kari je mešavina začina koja svakom jelu daje specifičnu aromu, a na Hindu jeziku se zove i masala. Kari može da sadrži i do 20 komponenti, a kuvari mešaju različite, kako ni jedno kari jelo ne bi bilo istog ukusa.

Kari svakom jelu daje specifičnu aromu. Postoji više vrsta masala: slatki, ljuti i mandarinski, a razlikuju se po začinima koji su upotrebljeni da bi kari nastao. Najčešće se koristi u Indijskoj kuhinji, čiji egzotični rižoto sa kari piletinom morate da probate.

 4. Meksički čili-dezert

Čili torta

Čili je plod posebne vrste paprike čiji ukus je toliko oštar da nikog ne ostavlja ravnodušnim. U Evropu su ga doneli Španci za vreme Kolumbovih putovanja, upravo iz područja Meksika. Meksiko je prirodno stanište ove paprike, pa je od samog početka meksičke kuhinje deo skoro svakog tradicionalnog jela, pa tako i nekih dezerta.

Meksikanci su čili odlučili da stave i u čokoladnu tortu i tako napravili originalan i izuzetno egzotičan recept tipičan za Meksiko. Osnova ove torte je čokolada, a u njenom sastavu su i cimet, margarin i šećer, ali i čili! Kašika čili začina ovu tortu čini pikantnijom, ublažavajući njenu slatkoću, ali ne čineći je ljutom. Na vrh torte, kao ukras, stavlja se cela čili paprika, a Meksikanci ovaj dezert obožavaju.

 5. Japanski ramen

Ramen nudle

Ramen je japansko jelo čija su osnova kuvane nudle. Japanska kuhinja bogata je ribom, a ramen je pravi izbor za one koji ipak prednost daju mesu. Pored nudli, ovo jelo sadrži i sočne komade mesa, najčešće s ukusom soja ili misu sosa. Ovo jelo je supasto, ali se zbog svoje gustine ne može potpuno svrstati u supe. Po ukusu i želji, može se dodati i kuvano jaje, mlad luk, alge, rotkve ili pečurke. Ukus i sadržina tradicionalnog ramena zavisiće od regije Japana u kojoj jedete.

Ukoliko ste pravi gurman i volite da kuvate, a posebno vam se svidi kuhinja određene zemlje, razmislite o posećivanju kursa kuvanja u tom gradu – naučićete tajne kuvara sa tih područja i veštine spremanja njihovih specijaliteta.

Najnoviji tekstovi

Dobre stvariLifestyle

Najbolja pica u Beogradu – TOP 5 najboljih picerija u Beogradu

Beograd je grad koji se u regionu ističe po velikoj brojnosti ugostiteljskih objekata i važi za jedan od najživljih gradova …

Edukacija

Šta je NLP i kako ga primeniti?

Da li ste se nekada zapitali kako veoma uspešni ljudi postižu izuzetne rezultate u pojedinim oblastima i šta je ključ …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke