Dobre stvari

5 Dobrih razloga za učenje engleskog jezika

Engleski je jezik koji nas prati na svakom koraku – učimo ga gotovo od vrtića, na putovanju može biti koristan kada se obraćamo strancima, slušamo muziku, gledamo filmove i serije na ovom jeziku. Sve je teže funkcionisati u modernom svetu bez njega.

Ipak, lekcije usvojene tokom školovanja najčešće nisu dovoljne da ovladamo komunikacijom na ovom stranom jeziku i zbog toga je mudra odluka ciljano se i detaljno posvetiti učenju. Ukoliko vam još uvek nedostaje motivacije da to uradite, navodimo vam 5 dobrih razloga da jednom za svagda naučite engleski jezik.

Internacionalni prijatelji

Ukoliko želite da ostvarite internacionalna poznanstva, učestvujete u volonterskim programima širom sveta, idete na svoje omiljene gejming konferencije, muzičke festivale ili prosto učestvujete u internet čet grupama u kojima komuniciraju ljudi iz različitih krajeva sveta – morate usavršiti engleski.

U svim multietničkim manifestacijama u komunikaciji se koristi upravo engleski, i on je preduslov za sticanje prijatelja širom sveta – bez prepreka. Kursom engleskog na neki način obezbeđujete sebi mogućnost dinamičnijeg društvenog života.

Industrija zabave

Najdominantniji epicentri industrije zabave su upravo na engleskom govornom području. Ovo znači da ukoliko želite da ispravno pevate i razumete stihove vaše omiljene pesme – morate naučiti engleski.

Ponekad nećete moći da pronađete titlove za vašu omiljenu seriju, a nekada će se desiti da zapravo želite da sami osluškujete reči iz scenarija omiljenog filma – jer je tako autentičnije od pukog čitanja prevoda. Zbog toga je korisno –  i zabavno naučiti ovaj jezik, a time ćete u mnogome pojednostaviti i podići svoje zadovoljstvo pri konzumaciji omiljenih zabavnih sadržaja.

Kvalitetno provođenje vremena

Razmislite koliko vremena dnevno provedete u dokolici i aktivnostima koje vas ni ne zabavljaju, a ni ne ispunjavaju. Učenje nečeg novog daleko je korisniji način da iskoristite svoj dan. Kursevi jezika izvešće vas iz zone komfora, možda ćete upoznati nove ljude, a možda razviti neke strane svoje elokvencije i talente za koje niste ni znali.

Ono što je najbolje je činjenica da učenje engleskog jezika ne iziskuje mnogo vremena, i postoje kursevi jezika koji se mogu u potpunosti prilagoditi vašim dnevnim obavezama. Možete se odlučiti i za učenje na daljinu, onlajn, ali i za individualne i grupne kurseve – u zavisnosti od ličnih sklonosti.

Putovanja

Koliko ste se često našli u stranoj zemlji i imali poteškoća čak i sa čitanjem mape? Stvar postaje još komplikovanija kada sednete u restoran, poželite da poručite hranu, a ne znate lokalni jezik.

Najjednostavniji način premošćavanja jezičke barijere u situacijama putovanja je poznavanje engleskog. Ne samo da svaku mapu ili meni u restoranu možete naći i na engleskom, već, u krajnjem slučaju, lako možete pronaći lokalca koji govori engleski i koji bi vam pomogao u snalaženju. Time što ćete učenjem jezika sebi omogućiti komunikaciju sa lokalnim življem, obogatićete sebe i kao osobu upoznavanjem novih kultura i običaja, lakše pronaći i posetiti najveće znamenitosti, te se edukovati o istoriji mesta koje posećujete.

Karijera i studije u inostranstvu

Ukoliko ste zainteresovani da preko obrazovanja ili razvoja karijere proputujete svet, ili potražite sebi dom van zemlje, osnova za to je poznavanje engleskog jezika. Većina univerziteta u svim državama sveta nudi studijske programe razmene za govornike engleskog jezika i moguće je ostvariti i internacionalne stipendije za iste.

Takođe, u većini internacionalnih firmi, glavni jezik sporazumevanja je upravo engleski. Ukoliko pak želite da budete digitalni nomad, ili radite od kuće, većina frilens mogućnosti rada nude se na ovom jeziku. Zbog toga je krucijalno učiti engleski.

Bilo da se za učenje engleskog odlučite iz radoznalosti, želje za znanjem, zabave ili kako bi vam to poslužilo u ostvarivanju životnih ciljeva, vreme posvećeno učenju jezika zasigurno neće biti protraćeno i doneće vam nešto novo. Satisfakcija posle svake naučene reči je jako korisna za naše samopouzdanje, a poznavanje internacionalnog jezika otvara nam vrata sveta u kome je sve moguće.

 

Najnoviji tekstovi

Edukacija

Tradicionalni marketing i strategije zasnovane na njemu

Marketing je bio ključan deo poslovanja od trenutka njegovog nastanka. Međutim, tokom godina, metode i strategije koje se koriste u …

Putovanja

5 najegzotičnijih ostrvskih destinacija za putovanje

Putovanje na egzotična ostrva kao u filmovima postalo je san mnogih putnika širom sveta. Ostrvski rajevi nude ne samo nezaboravne …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke