Dobre stvari

3 predstave u Beogradu koje morate pogledati

pozorisne predstave

Koliko se često zapitate šta je na repertoaru pozorišta u Beogradu? Da li se ovo dešava bar nekoliko puta godišnje? Nažalost, pozorišta u našoj zemlji su odavno zapostavljena i ne spadaju u omiljene načine razonode. U vreme kada rijalitiji dominiraju srpskom televizijom, moramo da se zapitamo da li će pozorište uspeti da se vrati na velika vrata?

sedista u pozoristu
Iako je nekad bilo osnovna razonoda viših slojeva društva, danas je pozorište otvoreno za sve a cene karata su jako pristupačne. Neka od najlepših dela se izvode na pozornicama naših teatara već godinama, dok najbolji domaći glumci ostavljaju svoje srce publici, doživljavajući svaku izvedbu kao da je to predstava koja će obeležiti njihovu karijeru.

Ukoliko niste do sada bili ljubitelj pozorišta, obećavamo vam da ćete nakon što pogledate ove 3 predstave nastaviti da ga redovno posećujete. Ako pak, sa druge strane, spadate u onu srpsku manjinu koja je redovni posetilac nekog od beogradskih pozorišta, nadamo se da ste već imali prilike da pogledate ove vrhunske predstave.

“Ivanov”, Anton Pavlovič Čehov – Narodno pozorište

Premijera ove predstave se održala na Velikoj sceni Narodnog pozorišta 2016. godine, i još uvek je aktuelna. Radi se o delu Antona Pavloviča Čehova “Ivanov, koje govori o problemu koji je mučio ruske intelektualce tokom osamdesetih godina XIX veka. Čehov je na pozornicu doveo Ivanova, čoveka kog muči tromost, ravnodušnost i prepreke koje ne može da savlada. Čehov je kroz svoja dela pokušavao da pronađe odgovor na pitanje zašto ljudi puni energije, hrabri, strasni i plemeniti, gube svoju životnu snagu u perodu između tridesete i četrdesete godine? Zašto smo se umorili?

Do danas ne postoji jedinstveno mišljenje o Ivanovu. Anton Pavlovič Čehov je uspeo da zaintrigira brojne kritičare i da da slobodu tumačenja svakom ko se odluči da pogleda ovaj komad. U ruskoj pozorišnoj i književnoj kritici ne postoji lik koji je izazvao toliki broj rasprava, sporova i interpretacija, zbog čega vam toplo preporučujemo da pogledate ovu predstavu u našem Narodnom pozorištu.

Iako su pokušaji da se opiše  i definiše lik Ivanova bili brojni, u njemu ostaje “zaključana neka čehovljevska tajna koja provocira na nove pokušaje tumačenja” (A. P. Skaftimov).

pozoriste

Režija i adaptacija: Tatjana Mandić Rigonat

Glavne uloge:

Ivanov Nikolaj Aleksejevič – Nikola Ristanovski

Ana Petrovna, Ivanova žena – Nada Šargin

Anton Pavlovič Čehov (1860. – 1904.)

 

Ćehov je bio ruski pripovedač, dramski pisac i novelista. Njegova dela oslikavaju svakodnevni život sa dozom tužnog humora, Svojim dramama je vršio, i i dalje vrši, veliki uticaj na evropsko tržište. Neka od njegovih dela su Ujka Vanja, Svadba, Tri sestre, Šumski duh i mnoge druge.

“Urnebesna tragedija”, Dušan Kovačević – Atelje 212

“Urnebesna tragedija” je pozorišni komad koji će vas kroz urnebesni haos nasmejati do suza. Govori o ocu, ratnom heroju, koji je izašao iz ustanove za mentalno obolele, oženio se pacijentkinjom iste ustanove i dolazi u posetu svojim naslednicima. Naslednici imaju dovoljno svojih svakodnevnih problema, i nisu spremni da se suoče sa suludom situacijom koja im je pred vratima.

Ovi likovi će vas provesti kroz niz smešnih i tragičnih situacija, uz kombinaciju zamišljenog i stvarnog. Članovi porodice ne razumeju sami sebe, pa se ne razumeju ni međusobno, dok sve vreme pokušavaju da odgovore na pitanje “ko sam zapravo ja?”.

Reditelj: Marko Manojlović

Glavne uloge:

Ruža – Sonja Kolačarić

Milan – Branislav Trifunović

Neven – Aman Ćorović

Julka – Katarina Žutić

Kosta – Nebojšta Ilić

Rajna – Anica Dobra

Vasilije – Branimir Brstina

Doktor – Branislav Zeremski

Milicioner – Radomir Nikolić

Dušan Kovačević

Dušan Kovačević je dramski pisac, otkriven upravo u Ateljeu 212. Njegova prva značajnija pozorišna drama je “Maratonci trče počasni krug”, a pored nje ima još dosta njih koje su doživele veliku popularnost. Tu spadaju “Radovan Treći”, “Balkanski špijun”, “Urnebesna tragedija” i druge.

“Tri klase i gospođa Nušić”, Vladimir Đurđević – Beogradsko dramsko pozorište

Ovaj pozorišni komad je napisan kao počast Branislavu Nušiću, najpoznatijem i najznačajnijem srpskom komediografu. Potrebno je odmah naglasiti da ovo nije jedan dokumentaristički, odnosno istorijski komad. Pisac je iskoristio istorijske likove kako bi kreirao originalnu priču koja će izazvati smeh. U komadu se Branislav Nušić sreće sa likovima koji će kasnije proslaviti njegove drame i živi na pozorišnim daskama kao i likovi tih drama. Omaž velikom piscu napravljen je tako da on zapravo živi, a posetioci ga mogu videti na pozornici “glavom, bradom i brkovima”.

Predstava predstavlja isečke iz njegove autobiografije, kao i kombinaciju replika i ideja koje je Nušić koristio u svojim dramama. Na ovaj način zahvaljujemo se Branislavu Nušiću na delima koja su danas nepresušan izvor metafora, a njegovi zapisi su ušli u žargon. Premijera je održana 2014. godine, i od tada se nalazi na repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta.

Reditelj: Milica Kralj

Glavne uloge:

Branislav Nušić – Danijel Sič

Dimitrije Bodi – Slobodan Boda Ninković

Živka Bodi – Sandra Bugarski

Darinka Đorđević – Paulina Manov

Milorad Cvijović – Andrija Kuzmanović

Nina Angelopulos – Jelisaveta Orašanin, Ivana Nikolić

Pera – Vladan Milić

Jorgos – Lako Nikolić

Vladimir Đurević

Vladimir Đurević je srpski scenarista i dramski pisac. Autor je drama “Ne igraj na Engleze”, “Dnevna zapovest”, “Zbogom žohari” (dramatizacija koja je inspirisana tekstovima sarajevskog benda Zabranjeno pušenje), i mnogih drugih.

Nemojte propustiti najkvalitetnije predstave srpskih pozorišta i izvanredno izvođenje naših glumaca. Potrudimo se da pozorište opet postane sastavni deo srpske kulture, i da sale opet budu pune do poslednjeg mesta. Uživajte!

 

Najnoviji tekstovi

Uradi sam

Šta kada u pola stana ima struje, a u pola nema

Sigurno vam se bar jednom dogodilo da nestane struje u stanu. Naravno, odmah proveravate da li je samo kod vas …

Dobre stvariLifestyleUradi sam

Uticaj energetske stabilnosti na svakodnevne kućne poslove

Kako se zima približava šuškanje o mogućim restrikcijama struje se sve češće ponavlja. Iako još uvek nema zvaničnih informacija, Vlada …

Dobre stvari

Ručno birana kolekcija.

Preporuke